Zibo OCT Art Center design by Studio Zhu-Pei

Zibo OCT Art Center design by Studio Zhu-Pei

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei, XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

 

© Studio Zhu-Pei

 

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

© Studio Zhu-Pei

 

Project: Gallery
Location: Zibo, China
Architects:
Studio Zhu-Pei
Area: 2471 m²
Year: 2020
Photographs: XIA ZHI PICTURES, Weiqi Jin
Landscape Collaborator: L&A Design
Mep Consultant: Zibo Architecture Design and Research Institute
Lighting Consultant: Ning Field Lighting Design CO., LTD.
Contractor: Taixing No.1 Construction Group CO., LTD.

Zibo OCT Art Center, an introverted experimental work, is in an open area far away from the city. Its architectural form is conceived from the traditional Chinese academy-“Heyuan”, a central courtyard surrounded by several houses.
The central courtyard, a void space, can be transformed into a gathering space, especially for the opening of the exhibition. When it’s a rainy day, semi-outdoor activities are permitted in the corridor. The building is a sponge-like porous building, which can accommodate many people, create a lot of shadows, achieve shading and shelter from the rain, etc.
The architecture is simple and relatively rough with its material characteristics, such as concrete roofs, masonry stone walls, and so on. The hyperboloid roof sags due to gravity in nature, which also brings good tension to space. Although people are in a seemingly rectangular and simple space, due to the change of the roof, the homogeneous space becomes very tense.
Some places will be tight, and some will be loose, reflecting the sense of movement and strength of the building. The roof is made of rough fair-faced concrete poured on-site. The method of laying the walls is based on local rough masonry stone walls commonly used by locals, which is characteristic of northern China, especially in Shandong Province.
The creative thinking of Zibo OCT Art Center is a profound experiment focusing on structural form and tectonic expressiveness. Like all the past works, it has always been fascinating to explore column-free, horizontally extended structural forms and tectonic expressiveness while shaping porous, sponge architecture with a wandering experience.

 

Source: Studio Zhu-Pei
milimetdesign – Where the convergence of unique creatives

TYPE OF WORKS
volano
ashley furniture
milimetdesign banner
Most Viewed Posts
milimet banner