Train Control Centre Utrecht design by ​de Jong Gortemaker Algra

Architects: de Jong Gortemaker Algra
Location: Bielsstraat 1, Utrecht, Netherlands
Project Team: Maurits Algra, Tycho Saariste, Karen Glandrup, Franke van den Broek, Mike Zelke
Area: 4480.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Christian Richters

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_01

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_02

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_03

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_04

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_05

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_06

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_07

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_08

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_09

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_10

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_11

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_12

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_13

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_14

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_15

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_16

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_17

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_18

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_19

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_20

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_21

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_22

 

mm_Train khiển Centre Utrecht thiết kế bởi de Jong Gortemaker Algra_23

 

 

 

Client: ProRail Facility Management
General Contarctor: Visser & Smit Bouw
Project Management: Arcadis B.V.
Project Leadership : Humanagement
Steel Construction: Bentstaal

ProRail’s new train control centre in Utrecht is the dynamic heart of ProRail’s train services in and around Utrecht. The design by dJGA has specifically focussed on users; the main aim is to allow them to do their jobs as effectively as possible.

The train control centre has been given an identity that makes it immediately recognisable as a dedicated railway operation structure. Horizontal lines in the outer façade mimic the horizontal lines of the railway tracks and overhead wires. The dynamics of the railway yard are echoed by the exterior. The use of COR-TEN steel and glass results in an industrial and robust look & feel. The custom-made louvres give the building a completely unique appearance.

The shape of these louvres varies with the orientation. On the north side, where shading is not required, the louvres have a narrow and almost horizontal profile, gradually changing into a broad and steeply slanted profile on the south side, where intense direct sunlight during the summer is blocked and heat is reflected. This gradual change of shape creates a dynamic effect. Viewed from a passing train the façade appears to be moving.

The interior design is a contemporary reference to ProRail’s historical context. For example, the load-bearing structure of the building is exposed just like that of a classical railway bridge. The focus of the design is on the 100 employees who work at the train control centre. They must be able to perform their tasks as accurately as possible. The train control centre includes a signalling room measuring approximately 1,000 m². This is a large open space from which all employees have a view of the railway tracks and the surrounding area. A technical floor for ICT equipment is constructed below the signalling room. This approach ensures optimum operational flexibility as work can continue in the signalling room during maintenance and when modifications are implemented.

The interior climate control is based on sustainable principles. The orientation of the signalling room, the design of the outer façade, triple glazing, hybrid cooling machines and an “Energyroof+” (solar energy collector system in the roof) contribute to creating a comfortable working environment with a generous amount of daylight.

 

Source:  de Jong Gortemaker Algra
m i l i m e t d e s i g n – W h e r e   t h e   c o n v e r g e n c e   o f   u n i q u e   c r e a t i v e s