Torcuato House design by BAK arquitectos



mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_01


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_02


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_03


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_04


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_20


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_05


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_06


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_07


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_08


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_09


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_10


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_11


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_12


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_13


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_14


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_15


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_16


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_17


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_18


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_19


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_21


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_22


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_23


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_24


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_25


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_26


mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_27



mm_Torcuato House design by BAK arquitectos_28



Architects: BAK arquitectos
Location: Malvinas Argentinas Partido – Buenos Aires Province, Argentina
Area: 273.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Inés Tanoira
Design And Project Management: Maria


The Place

It is a lot in a Country Club founded in 1950, to which the years have added the incalculable value of a splendid forestation. A combination of different species of trees and bushes provide scenic value to the place throughout the year.

The lot to intervene has neighbors only on the sides, since his backyard is geared towards a wooded common area with perennials. Towards the front, two ash trees provide shade in summer.

The Commission

The principals, a couple with a teenager son, arrive to our studio with the interest aroused by the concrete houses and ask for a permanent use house with the special requirement that it must provide the opportunity to live and enjoy both the indoors and the exterior.

The Program

It was simply specified they needed three bedrooms (one ensuite with built-in wardrobe), a generous living room with fireplace, dining area integrated into the kitchen, veranda with barbeque, with a budget limited to 280 m2.

The Proposal

We always face each new assignment as an opportunity to research in the field of theoretical and practical architecture. This time it seemed appropriate to continue deepening on the inclusion of water courtyards in the projects, as we had in the Besonias Almeida House. Was very interesting the result achieved In that opportunity, because the courtyards were added to the adjoining rooms providing them a feeling of spaciousness, a changing atmosphere by the effects of light coming through them, and also the water gives them freshness, reflections and the vision of a moving surface.

Victoria Besonias, Guillermo de Almeida, Luciano Kruk.
Collaborator: Enzo Vitali

The Proposal

We always face each new assignment as an opportunity to research in the field of theoretical and practical architecture. This time it seemed appropriate to continue deepening on the inclusion of water courtyards in the projects, as we had in the Besonias Almeida House. Was very interesting the result achieved In that opportunity, because the courtyards were added to the adjoining rooms providing them a feeling of spaciousness, a changing atmosphere by the effects of light coming through them, and also the water gives them freshness, reflections and the vision of a moving surface.

We proposed a house solved in two volumes with two floors connected by the circulation, surrounding a water courtyard. This way, we could continue experimenting with the topic set out and also solve the problem posed by the orientation SO of the lot front, since the activities that are hosted in the first volume can receive sun light through the NE facade. Separated by the courtyard, the second volume is empty downstairs and upstairs becomes hollow to allow the visual toward the back in the rooms housed on the prism that faces the street.

The Functional Organization

The distribution of the program requirements in two volumes also allowed us to separate and give privacy to the rooms of the house that required it. So, on the ground floor of the first volume are located the living and receiving areas with views protected at the front by concrete partitions and fully open to the water courtyard and toward the back, since the second volume is empty coinciding with the court yard to build a partially covered with grill sector which is an expansion of the dining room with integrated kitchen.

Upstairs, this separation allows giving privacy to the main bedroom and its service areas (bathroom and dressing room) with large openings toward the back of the lot facing NE, and more controlled towards the water courtyard. A bridge, parallel to the staircase, connects this area with the laundry room, the bathroom and the guest room and, crossing the living room double height, the path ends into the bedroom of the teenager son who remains thus isolated from the rest of the house, overlooking the water courtyard and the backyard through the main bedroom terrace.

The Light Treatment and the Views

This is a subject that particularly interests us so that, in all our projects, there is special concern directed at both to control the incidence of sunlight on glass surfaces (eaves or vertical partitions, depending on the case), as to take advantage of natural light as project material that brings richness to the living spaces.

If we understand the openings not as standardized items but as carved into the wall that allow ventilation and light in the rooms but also leave undefined the exterior-interior relationship, frame the landscape, filter light, reflect it in a wall, etc., they shall be the result of the special way in which each room wants to relate to the outside.


Source: BAK arquitectos/ Inés Tanoira
milimetdesign – Where the convergence of unique creatives