Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_01

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_02

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_03

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_04

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_05

  

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_06

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_07

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_08

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_09

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_10

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_11

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_13

 

mm_Tate Modern Switch House design by Herzog & de Meuron_12

 

 

Architects: Herzog & de Meuron
Location: Tate Modern, London SE1, United Kingdom
Project Year: 2016
Photographs: Iwan Baan & Herzog & de Meuron

Opening on 17 June 2016, the new Tate Modern will be a model for museums in the 21st century. Designed by internationally renowned architects Herzog & de Meuron, a spectacular new building will add 60% more space and will open up the museum to the area around it. It will be Britain’s most important new cultural building for almost 20 years, and will complete the site’s transformation into an accessible public forum.

Tate Modern changed London when it first opened in 2000. Herzog & de Meuron transformed the derelict Bankside Power Station into a home for the UK’s collection of international modern and contemporary art, sparking local regeneration and creating a new landmark on the Thames. The power station’s original Boiler House was converted into galleries, learning studios and social spaces, while its Turbine Hall was turned into a huge open space for special commissions and events. Tate Modern quickly became the world’s most popular museum of modern art, attracting around 5 million visitors each year – more than double the number for which it was designed – while its collection grew to encompass a huge variety of art from around the world.


2016 marks the next phase in Tate Modern’s evolution, with the opening of a new 10-storey building to the south of the Turbine Hall on the site of the power station’s former Switch House. The new Switch House building is rooted in the cylindrical underground Tanks, each measuring over 30 metres across and providing the world’s first museum spaces dedicated to live art, installation and film. They form the physical foundations of the Switch House and the conceptual starting point for it, offering new kinds of spaces for a new kind of museum. Above them are three additional floors of world-class galleries with a wide palette of volumes, from intimate small-scale environments to dramatic top-lit spaces. They are complemented by extensive areas dedicated to learning and interpretation, as well as a new restaurant, bar and Members Room, topped with a public terrace offering 360-degree panoramic views of London. A new bridge across the Turbine Hall joins the existing Boiler House galleries on Level 4 to the new Switch House galleries, uniting both sides with the Turbine Hall at its heart.

The Switch House arranges the new spaces into a unique pyramid-shaped tower, with its concrete structure folding into dramatic lines as it rises. Reinterpreting the power station’s brickwork in a radical new way, it is clad in a perforated lattice of 336,000 bricks. This unique façade allows light to filter in during the day and to glow out in the evening, transforming a solid, massive material into a veil that covers the concrete skeleton of the new building. Thin vertical windows in the new galleries echo those in the Boiler House, while also allowing visitors to look out over the landscape or across the Turbine Hall. As visitors journey up through the Switch House, long horizontal windows are also cut across the façade to offer new views and reveal details of the brickwork. The resulting exterior creates both an iconic addition to the skyline and a unified Tate Modern. It also puts environmental sustainability at the heart of its design, with a high thermal mass, natural ventilation, solar panels and new green spaces.


Reuniting the team who developed the original Tate Modern, Herzog & de Meuron have worked with Vogt Landscape Architects and designer Jasper Morrison. Two new public squares are being developed around the site, while the footprint of the Tanks is echoed in a large terrace opening out from the new southern entrance. Specially-selected furniture by Jasper Morrison will complete the interior of the building, responding to its varied architecture from the galleries and concourses to the restaurants and bars. Tate Modern will also host a free display of Morrison’s designs to mark the opening this summer, and a book about the building will be published this autumn, edited by Nicholas Serota and Chris Dercon and featuring interviews with Herzog & de Meuron, Günther Vogt and Jasper Morrison.

Source: Herzog & de MeuronIwan Baan
m i l i m e t d e s i g n – W h e r e   t h e   c o n v e r g e n c e   o f   u n i q u e   c r e a t i v e s