Singapore Apartments – design by WOHA, southeast Asia

milimetdesign updated from www.e-architect.co.uk

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_albertlim2.jpg


http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_albertlim3.jpg


http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_timgriffith2.jpg


http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_timgriffith6.jpg


http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_timgriffith3.jpg


http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_timgriffith5.jpg


http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_timgriffith1.jpg


http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_timgriffith4.jpg


http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/singapore/newton_suites_woha150808_albertlim1.jpg


Newton Suites

Singapore

This 36-storey development is a study in environmental solutions to tropical high-rise living. The design integrates several sustainable devices into a contemporary architectural composition, creating a sustainable, contemporary addition to the city skyline.

The building sits at the edge of a high-rise zone and fronts a height-controlled area that affords expansive views of the central nature reserves; a rare luxury in densely built Singapore.

The exterior of the tower uses sunshading elements, patterned planes of textured panels and protruding balconies to create a facade that is functional yet expressive. The horizontal, metal expanded mesh sunshading screens the strong tropical sunlight. The angled mesh prevents insolation while permitting visual connection to the ground. The angled expanded mesh changes appearance with viewpoint, appearing anywhere between solid and transparent. This, combined with the cast shadows and interference patterns between the shadows and the mesh, gives the building a constantly shifting, blurred appearance depending on angle and time of day.  The layers of sunshading screens also changes the reading of the projections of the bay windows, a standard applied feature of Singapore apartments due to their contribution to developer profit and prescriptive regulations, embedding them in the language of the building.

Landscape is used as a material – rooftop planting, skygardens and green walls were incorporated into the design from the very beginning. Creeper screens are applied to otherwise blank walls to create visual delight, absorb sunlight and carbon and create oxygen in the dense environment. Most available horizontal and vertical surfaces are landscaped; creating an area of landscaping that is 130% (110% planted) of the total site.  Trees cover the carpark, project from the skygardens at every 4 levels and crown the building at the penthouse roof decks. The above ground carpark uses far less energy than an underground carpark and is fully enclosed with creepers, absorbing exhaust emissions. The carpark roof houses a substantial clubhouse with gym, steam room, party areas and 25m swimming pool with a glass overflow edge.

The end-user experiences panoramic views foregrounded by sky gardens and greenery, bringing the indoor-outdoor potential of living in the tropics into the sky, and bring this to a sector of the community who cannot afford landed housing. Common skygardens create delight at every lift lobby, turning the wait for the lift in the rush to work into a brief contact with fresh air, trees and sky.  The two penthouses include swimming pools with double volume mesh pergolas.

The environmental elements added to liveable apartments and extensive communal areas combine to make a unique tropical building that achieves both Singapore’s national vision for a green city and an improved living environment for the inhabitants.

Newton Suites Singapore images / information from WOHA 150808

Project Dates Design Inception: 1 Dec 2003
Start of Construction: 15 Oct 2004
Completed: 30 Jun 2007

Project Cost: $ 23.5m
Project Size Gross Floor Area: 11,834.93sqm
Plot Area: 3,842.51sqm

Architects: WOHA Architects Pte Ltd

Project Team:
Alen Low, Andrew MacLennan, Ang Chow Hwee, Chan Ee Mun, Eow Wan Lin
Goh Soon Kim, Janita Han, Johan Hermijanto, Melinda Song, Pham Sing Yeong
Richard Hassell, Sabrina Foong, Tang Chia Ling, Wong Mun Summ

Newton Suites Architect : WOHA


  • Source:   WOHA Architects Pte Ltd / www.e-architect.co.uk
  • milimetdesign – Where the convergence of unique creatives