Porsgrunn Maritime Museum design by COBE + TRANSFORM, Sveco

cobe_porsgrunn_maritime_museum_diagram_04.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_diagram_05.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_image_04.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_image_05.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_image_03.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_image_09.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_model_01.jpg (1024×686)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_model_02.jpg (1024×686)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_model_08.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_model_09.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_model_04.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_model_030.jpg (1024×684)

img_5985.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_image_06.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_image_08.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_plan_010.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_plan_02.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_section_020.jpg (1024×684)

cobe_porsgrunn_maritime_museum_section_010.jpg (1024×684)

Architects: COBE + TRANSFORM, Sveco
Location: Porsgrunn, Southern Norway
Client:Telemark Museum
Program: Maritime Museum and Science Center
Size: 1,700 m²
Status: 1st prize 2009, design development started october 2009, completion 2011

Collaborators: TRANSFORM, Sveco

The city of Porsgrunn has a long maritime history of shipping, and the unique development of the region is clearly visible in the existing remarkable building structure of the area. The concept of the museum shows a high level of sensitivity towards the existing small buildings yet simultaneously stands out as a contemporary public building – housing a science center that takes its starting point in the narrative about Porsgrunn and Norway’s transformation from being a nation of seafaring to a modern society based on knowledge industry. Taking into account the surrounding building structure, the new building is composed of several smaller volumes with tilted and pitched roofs that are assembled into a larger building unit. A characteristic aluminum façade outlines the shape of the building composition and provides a vivid impression by reflecting the lights and colours of the surrounding landscape.

All public functions of the building are situated on the ground floor and have direct access to the outdoor areas including the new promenade towards the river. The central entrance area is the building’s main room from where all other rooms are distributed. This multifunctional space is defined by a central characteristic staircase that folds down from

Source: www.cobe.dk
milimetdesign – Where the convergence of unique creatives

header_logo%2520copy%2520copy.jpg (805×90)