New National Gallery and Ludwig Museum, Budapest design by SANAA

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_00

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_01

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_02

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_03

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_04

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_05

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_06

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_07

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_08

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_09

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_10

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_11

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_12

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_13

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_14

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_15

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_16

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_17

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_18

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_19

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_20

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_21

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_22

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_23

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_24

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_25

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_26

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_27

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_28

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_29

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_30

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_31

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_32

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_33

 

mm_new national gallery-ludwig museum design by SANAA_34

Project: New national gallery-ludwig Museum
Architect: Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA)
Location: Budapest , Hungary
Image: SANAA

Our proposal for the New National Gallery and Ludwig Museum is an open extension of the City Park. The relationship between building, park and urban environment is constantly shifting as people move through a network of galleries, terraces and activity spaces.
City Park itself changes dramatically from one season to another, with its ice rinks transforming into boat lakes. Our design looks to accentuate this effect: it is not a building within a park but a place where they are one and the same. It is a museum that fluctuates with seasonal shifts.
The open ground floor and gently sloped terraces that characterize the building allow the museums to be accessible from all sides, activating the spaces around
the entire museum. Ours is a contemporary form of public space – one where city, gardens and exhibition rooms become part of an experiential whole.
The chronological sequence of the Permanent Collection connects the two museums and extends through the height of the building. There are two main circulation routes through these exhibition spaces: the first is through the galleries themselves providing temporal continuity across the centuries; the second is composed of a sequence of social spaces and external terraces. This latter path allows visitors to rest, enjoy activities and views or leam more about the artworks on display. Like in a park, people are invited to determine their own routes and experiences.

The architectural form extends horizontally, floating low above the ground. Approachable from all sides our proposal is a transparent building that highlights and reflects the beautiful surrounding trees. Formed from a network of terraces, the edge itself is blurred and appears to dissolve into the landscape. The full height of the building is similar to that of the large surrounding trees and the museum sits among them like an inhabited canopy and extension of this tree-scape.
While the exhibition volumes are distributed in a grid, the slopes and roofs are distributed playfully, creating spaces between slabs and volumes that let natural light penetrate the center of the building. The proposal is defined less by architectural facades than by activities that unfold within. Like the park itself it is not constant – it changes across the course of each day and every season.

Source: SANAA
m i l i m e t d e s i g n – W h e r e   t h e   c o n v e r g e n c e   o f   u n i q u e   c r e a t i v e s