Municipality building, Commercial Centre and Market Place

milimetdesign updated from RTA-Office
01%2520Municipality%2520building%252C%2520Commercial%2520Center%2520and%2520Market%2520Place_Manisa.jpg (912×575)
02%2520Municipality%2520building%252C%2520Commercial%2520Center%2520and%2520Market%2520Place_Manisa.jpg (912×642)
04%2520Municipality%2520building%252C%2520Commercial%2520Center%2520and%2520Market%2520Place_Manisa.jpg (800×600)
05%2520Municipality%2520building%252C%2520Commercial%2520Center%2520and%2520Market%2520Place_Manisa.jpg (1024×649)
07%2520Municipality%2520building%252C%2520Commercial%2520Center%2520and%2520Market%2520Place_Manisa.jpg (800×600)
08%2520Municipality%2520building%252C%2520Commercial%2520Center%2520and%2520Market%2520Place_Manisa.jpg (1152×648)

https://lh4.googleusercontent.com/-96xcAMsjB3s/TkF-VwMTT9I/AAAAAAAADPE/0ifHU0P2Xfo/s1152/Municipality%252520Building%252520in%252520Manisa_Turkey_RTA-Office-4.jpg


https://lh5.googleusercontent.com/-lWaNov6B5YI/TkF-QqbpW0I/AAAAAAAADPA/nrerLJ-NYqI/s1024/Municipality%252520Building%252520in%252520Manisa_Turkey_RTA-Office-3.jpg

Municipality building, Commercial Centre and Market Place

2011, Manisa (Turkey)

The concept design of this  Municipality building, Commercial Centre and

Market Place has been carried out by the atelier RTA-Office, led by Santiago

Parramón with offices in Barcelona and Shanghai, in collaboration with the

Turkish atelier  DOME Partners (Istanbul). A multidisciplinary team which has

worked in the integrated design of the project.

The objective is that the set of buildings be an environmentally responsible,

profitable and healthy “place” where people can live and work with quality of life

on it. For this reason, RTA-Office and Dome Partners have used synergies

between different disciplines and have proposed the technologies according to

the social, economical and cultural reality of the place.

The project is based on three fundamental principles:  the aesthetic proposal

(the architectural concept),  the programmatic organization of the uses and

activities and the sustainability of the proposal.


1) The aesthetic proposal: the architectural concept.

The main concept of the set turns around of the idea to recreate city thought a

build that generate an event. A center of urban attraction. For this reason we

have chosen the strategy of designing a building with a strong character and

appearance. The commitment lies on being able to undertake a whole group

that is which can be understood aesthetically in a unitary way and, at the same

time, resolve in a simple way the human scale into  the activity off the city is

developing.


2) The programmatic organization of the uses and activities.

The built whole was completely reorganized following the directions of the

judges’ competition. The idea is optimize the spaces and give continuity to the

program.

The fundamental change had produced at the moment to divide the entire

service program set in continuous floors and levels. Previously the program was

been grouped and arranged in three different buildings: A) North Building B)

South Building C) Tower Building.

Actuality the program takes the entire whole independently that it be North or

South Building or the Tower; just it is identified  by levels and not by building

areas.

The market, the big public space, has worked on three fundamental subjects:

• The functionality of the pergola team.

A) Have worked the fit of the occupation of the pieces that compose the real

use of the area during the market days, and at the other days that it isn’t. Now it

is not only about one aesthetic proposal, it is a functional offer for use the

space. Some central passages will organize to side  and side the sellers

distributions and their selling tables.

When the market isn’t there these corridors disappear and the space under the

pergolas shows to us like a continuous space with umbraculums.B) Have designed close areas for fresh products. It is about some free modules

supported to the zone of the big  pergola, just in the place that is the

accessibility to the parking.

• The connection between parking and market place

We have placed new directs access by stairs or elevator. These appear in the

market place like little cubic and crystalline boxes.

• The outward appearance of the continuous place had changed

completely

Now some colorful gardens and green zones give to the space a less hard

sensation. Those green zones are placed front the big boulevard and also front

the pedestrian zone for access to the market. Also have incorporated wooded

zones, that localized in a strategically way give mayor sensation of comfort and

freshness.


3) The sustainability of the proposal.

The whole built definitely commitment by bioclimatic design a clear thermal

inertia. A building with a high level sun protection in its cover and its façade. Its

skin has different insulation degrees on the opaque perimeter and the

transparent large windows.


Inner patios

The strategy of inner patios provides an exceptional thermal and lighting

conditioning. On the one hand it permits a natural  solar control due to its

structural netting perforated with an organic formalization that is found situated

in the upper part of the patios. We can provide for the assembly of some large umbraculums that in a natural form sift the intensity of the sunlight that will

bathe the large glass surfaces.

Through these same places we will be able to provide natural ventilation to the

group. All and each one of the work modules will have this possibility of natural

ventilation through the patios, reducing in this way the high depended levels of

the traditional heat bomb systems. The regulation of the air temperature in the

patios will be automatically monitored and the contribution of cold and heat will

be regulated by means of the pretreatment of the renovation air through the

Canadians wells.


The tower building

The characteristics of the formalization of this building make it a singular object.

It is a central building with a crystal perimeter and a metallic skin; the last one,

located about 80 cm away, recovers it. It is a crystal gem, coated with a

precious metallic mesh. This second layer protects  and safeguards it (people

can see outside but they are hardly visible from outside). Glazes game,

suggestions, textures and lighting. Our project is looking for the total benefit of the building, that in whole be

sustainable, that the energy and maintenance savings help to get back part of

the initial investment for project and construct it.

From the optimization of the program to the definition of different inner climate

levels (deep spaces, intermediate, and conditioned), we bet by a bio-climatic

design by means of strategies of thermal inertia (halved-bury building), high

level of protection solar, layers of different degrees from isolation in opaque and

transparent parts, natural ventilation, pre-treatment of air by renovation through

Canadian wells, zoning of air-conditioning in functioning of the comfort

parameters, etc.

Environmental quality for us is a factor associated to the quality of life, in this

building we want to insist on improving the final result and try the maximum

benefits on the area of security and health. Also we want increase the comfort

and the inner environmental quality of its occupants as well. Taking care of the

process standards of Health and the Productivity (LEED ) is again one of our

purposes. For this reason we design elements that we consider indispensables,

for example a system of CO2 sensors and VOC in the most visited rooms in

order to maintain a good quality of air at any moment.


Municipality building, Commercial Centre and Market Place

– Design: RTA-Office (Barcelona and Shanghai) in collaboration with DOME Partners (Istanbul)

– Design Team: RTA-Office: Santiago Parramón (chief architect), Simona Assiero Brá, Mariana Rapela, Miguel Vilacha, Rodrigo Schiavoni, Agnieszka Zagorska, Kelly Tuink, Su Jing Zhang, Fei Fei Zhan

DOME Partners: Murat Yilmaz (chief architect), Lucas García de Oteyza, Rami Idlby

– Location: Manisa, Turkey

– Year: 2011

– Building Area: 72.550 m2 + 9.150 m2 (non-covered market space)

Municipal services of construction: 15.500 m2

Covered parking: 45.700 m2

Square market: 850 m2 (covered space) + 9.150 m2 (non-covered space)

Social, cultural and commercial areas: 10.500 m2

– For more information:

Marina Hernaiz: m.hernaiz@romanyasociados.es

RTA-Office: www-rta-office.com


  • Source: www-rta-office.com
  • milimetdesign  – Where the convergence of unique creatives