Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos



mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_01


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_02


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_03


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_04


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_05


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_06


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_07


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_08


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_09


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_10


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_11


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_12


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_13


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_14


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_15


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_16


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_17


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_18


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_19


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_20


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_21


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_22


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_23


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_24


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_25


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_26


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_27


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_28


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_29


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_30


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_31


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_32


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_33


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_34


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_35


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_36


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_38


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_37


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_39


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_40


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_41


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_42


LUANDA_FINAL.cdr


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_44


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_45


mm_Luanda Multisports Pavilion design by Berger Arquitectos_46



Architects: Berger Arquitectos
Location: Luanda, Angola
General Coordination And Architecture: Francisco Berger, Miguel Berger, Nuno Fialho, Paulo Simões, Rodrigo Silvestre, Tiago Calais, Sérgio Calais, Sérgio Catalão, Claúdia Leal, Miguel Outeiro, Bruno Madaleno, Diana Peralta
Area: 30000.0 sqm
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG
3 D Modelling: Sérgio Catalão, Filipe Gonçalves
Mock Ups: NORIGEM
Hydraulic Installations: CIVI4 – Projectistas e Consultores de Engenharia Civil
Electrical Installations: FNT – Engenharia
Contractor: Omatapalo, Eng. Carlos Sousa
Construction Supervision: Gebepa

Angola has been undergoing a remarkable development process for the last decade, showing a significant economic growth and a progressive improvement in the quality of life of its population. It is a key country in the context of the African continent and an important regional power for the promotion of peace and prosperity in the region.

Its capital city, Luanda, is a vibrant and cosmopolitan city, mirroring the new reality that is spreading to all of the country.

Alongside with the required capacity for 12000 spectators and the iconic character that the building should have as the main symbol of the event, several other concerns were taken into consideration in the design, such as:

-The time and budget constraints, which led to an effort of optimization of the design, making extensive use of low cost, modular elements that could be outsourced and quickly assembled on site;

-The need to accommodate different sports events, multiple training fields and other kinds of events besides sports, which led to the partial use of retractable seating, in order to allow a wide array of layouts;

-The international safety and comfort standards required for a venue able to host world class events, in order to ensure the best viewing conditions for spectators, all the auxiliary facilities, and easy and intuitive circulations, both in normal conditions and in emergency situations;

-The energy efficiency, by maximizing the use of passive solutions for cooling and ventilation of the arena and main public areas.

The main goal of the design process was, thus, to search for the most efficient and cost effective response to these concerns, making the aesthetical options as a logical consequence of the technical and functional aspects.

The building is organized in 4 levels, the lowest one being underground and housing all the technical areas and auxiliary spaces for the sports events, such as locker rooms and training areas for athletes, storage, parking and safety exits from the arena. This level is shaped like a stepped podium on the outside, allowing easy access to all the perimeter of the building at ground level.

The ground level is extensively glazed and concentrates all the public entrances and the main circulation gallery – a ring surrounding the arena – giving access to the grandstands and to all their auxiliary spaces. Two thirds of the grandstand seats are accessible from this level, without any need for the use of staircases or lifts. The rest of the grandstand seats are located on the second level, and are accessible by staircases going up from the gallery. The first level houses all the VIP and media areas, and is accessible directly from the outside, with the VIP entrance being marked as a box protrusion on the main façade.

All the horizontal circulations of the upper levels of the pavilion are organized as peripheral external galleries. The climatic characteristics of Luanda make this solution possible, reducing the energy consumption that an enclosed solution would imply, and using the galleries as an active element in the natural ventilation of the internal spaces and as a first line of protection against the elements.

In order to ensure the effectiveness of this solution, we needed to guarantee the shading of the galleries and to reduce their exposure to wind and rain. For that purpose we developed modular elements, comprising a metallic structure that gives support to a tensioned perforated canvas – the so called “sails”.

Their modularity is, however, animated by the placement of these elements as “scales” that, according to the different angles from which they are observed, seem to be isolated entities and expose the interior space, or overlap each other, hiding it. This effect is complemented by the addition of a vertex to the outer edge of each element, and by the variation of the height in which it is placed. This results in an undulating pattern that seems to envelop the entire pavilion.

The LED lighting that these elements received further reinforces this formal effect at night, with varying color and intensity, giving even more expression to the iconic character of the pavilion.


Source: Berger Arquitectos/ Fernando Guerra | FG+SG
milimetdesign – Where the convergence of unique creatives