Jungle House design by Studio mk27 – Marcio Kogan + Samanta Cafardo

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_01

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_02

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_03

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_04

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_05

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_06

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_07

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_08

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_09

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_10

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_11

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_12

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_13

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_14

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_15

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_16

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_17

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_18

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_19

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_20

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_21

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_22

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_23

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_24

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_25

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_26

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_27

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_28

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_29

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_30

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_31

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_32

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_33

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_34

 

mm_Jungle House  design by Studiomk27 - Marcio Kogan + Samanta Cafardo_35

 

Architects: Studio MK27 – Marcio Kogan + Samanta Cafardo
Location: Guarujá, SP, Brazil
Author: Marcio Kogan
Co-Author: Samanta Cafardo
Project Team: Carlos Costa, Eline Ostyn, Laura Guedes, Mariana Ruzante, Mariana Simas, Oswaldo Pessano, Fernanda Neiva
Area: 805.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG
Manufacturers: Antonangeli Illuminazione, B&B Italia, Baxter, Estudio Campana, Eumenes, Gervasoni, Jason Miller – Roll & Hill, Knoll, Paola Lenti, R&R Company

The project is located on the paulista shore in the region of the Rain Forest and the land has a mountainous topography with dense vegetation. The introduction of this house to this landscape has the objective of optimizing the connection between architecture and nature, privileging the view looking out to the ocean and the incidence of sunlight in the internal spaces.  Furthermore, the positioning of the house on the site obeyed the previously-open area in the vegetation.   

The main volume of the house is elevated from the ground and seems built into the topography.  The house, therefore, projects itself out from the mountain. The contact elements between the slope and the construction – as for example the wooden decks – were shaped to respect the existing land, thereby creating an organic interaction between nature and the architectural elements. In the part that it comes out of the mountain, the structure touches the ground with only two pillars.  

The 3 floors of Jungle House create a clear programmatic division for the project: the ground floor houses a large covered wooden deck, connected to a small room for the children; on the first floor there are six bedrooms – five of them with small verandas with hammocks – and a tv room; the third and last floor is the social area of the house, including a swimming pool, a living room and the kitchen.    

Thus, the architecture defined an inverted vertical organization of the program when compared to what is usually done in single-family houses: while the pool and the social areas are on the roof, the bedrooms are located on the floor below. The deck is on the ground floor- protected by the projection of the house – is an ample and generous space that configures a shaded shelter for the children to play.  The utility rooms are also located on this story.      

From the wooden deck on the ground floor starts the stairs to access the house volume that “interrupts” the concrete slab. Before entering the closed space, one passes an intermediary space, enveloped by concrete and which houses a luminous work by the artist Olafur Eliasson.  The interiors project sought to create a modern atmosphere, offering a cozy feeling necessary to remain in this tropical environment. 

The landscape recomposes the native species.  When one is in the house, the relationship with the surrounding vegetation occurs not only through the view but also through the plants that surround the wooden decks.  On the ground floor, you can stroll in the midst of trees; on the first floor, light enters filtered through the tree-tops; and on the roof, there is the vegetation with the ocean in the background.  

The architecture of the house privileged the use of exposed concrete and wood, as much in the interior spaces as well as the exterior.  The bedrooms have wooden sun-screens, small brises-soleil, mounted as folding doors that can be manipulated by the users according to the climactic needs.  

In the Jungle House, the project began with a transversal cut which allowed for the positioning of the pool to be semi-built-in to the slab thereby not losing any area on the floor below.  Furthermore, the infinity pool as well as the raised border relative to the height of the deck makes it such that the view and the landscape serve as an extension of the pool waterline. To lessen the height of the top floor and thus get an external proportion more horizontal to this volume, the floor in the living room was lowered by 27 cm relative to the external wooden deck.   

This last floor offers a spatial sensation which synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck which houses the hot tub and the sauna – where there is an intense relation between the architecture and the mountain and its vegetation; on the other side, a ground fireplace and the pool; in the center – between these two free spaces – is the living room open to both sides and with cross-ventilation.  This social space has a radical relation with nature, by means of both the view of the ocean as well as the proximity to the forest in the mountain.

 

Source: Studio MK27 / Fernando Guerra | FG+SG
m i l i m e t d e s i g n – W h e r e   t h e   c o n v e r g e n c e   o f   u n i q u e   c r e a t i v e s