House on Cedar Hill design by Cunningham Architects

header_logo%2520copy%2520copy.jpg (805×90)

mm%252001.jpg (1000×688)


mm%252002.jpg (1000×688)


mm%252003.jpg (1000×665)


mm%252004.jpg (1000×665)


mm%252005.jpg (1000×665)


mm%252006.jpg (1000×665)


mm%252007.jpg (1000×665)


mm%252008.jpg (1000×665)


mm%252009.jpg (1000×667)


mm%252010.jpg (1000×667)


mm%252011.jpg (1000×665)


mm%252012.jpg (1000×665)


mm%252013.jpg (1000×688)


mm%252014.jpg (1000×663)


mm%252015.jpg (912×662)


mm%252016.jpg (1000×664)


mm%252017.jpg (1000×695)


mm%252018.jpg (912×684)


mm%252019.jpg (912×684)


mm%252020.jpg (912×684)


mm%252021.jpg (1000×230)


Architects: Cunningham Architects
Location: Cedar Hill, TX, USA
Project Team: Gary Cunningham, Paul Field
Structural Engineering: GroupStructural Engineers, Inc.
Landscape Architects: David Hocker
MEP: Mark Portnoy
Lighting Design: Pamela Hull Wilson
Project Area: 6,700 sq ft
Project Year: 2008
Photographs: James F. WilsonMark McWilliams

Situated at the edge of an escarpment zone, the house is organized along a native, stacked stone wall 182 feet long and 21 feet high. A cantilevered concrete canopy serves as an interruption through the wall into and through the house, briefly allowing views through the dense brush of the site towards the open vista to the west.

As a counterpoint to the long, low house nestled within the native vegetation, the observation tower at the northern end of the house elevates the occupants above the tree tops. Magnificent views of several thousand acres of protected habitat, along with distant views of Dallas and Fort Worth make the tower a favorite perch.

The east facing wall is a highly insulated load bearing masonry wall faced in native fieldstone. The mono-sloped roof is composed of 10″ SIPs on laminated wood beams, allowing 8′ long cantilevers over the west facing glazing. Simple slab on grade concrete floors are punctuated by inset end grain Mesquite wood zones. Natural pigmented cement plaster, other Texas woods, copper, slate and glass round out the material palette.

Source: Cunningham Architects/ James F. WilsonMark McWilliams
milimetdesign – Where the convergence of unique creatives

header_logo%2520copy%2520copy.jpg (805×90)