HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

milimetdesign update from www.stevenholl.com

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol

© stevenhol


herning museum of contemporary art – interior

the surrounding landscape is partially shaped in the reverse-curve of the geometry
of the museum’s roof. in transforming the flat field around the site, a new 40,000sqm
bermed landscape of grass mounds and pools conceals parking and service areas, while
drawing the focus onto reflecting pools positioned in the south sun.

the galleries are orthogonal in plan and finely proportioned for art, while overhead curved roof sections transport natural light into the spaces.

herning museum of contemporary art – site plan



herning museum of contemporary art – floor plan


PROGRAM: temporary exhibition galleries, 150 seat auditorium, music rehearsal rooms, restaurant, media library and administrative offices

CLIENT: Herning Center of the Arts

SIZE: 5600 sm

STATUS: completedThe Herning Center of the Arts unites, for the first time, three distinct cultural institutions: the Herning Art Museum, the MidWest Ensemble and the Socle du Monde. The new Center is intended to be an innovative forum combining visual art and music. The design fuses landscape and architecture in a one-level building that will include permanent and temporary exhibition galleries, a 150-seat auditorium, music rehearsal rooms, a restaurant, a media library, administrative offices and an active landscape. The design for the center aims at “building the site”. In transforming the flat field, a new 40,000 sf. landscape of grass mounds and pools conceals all the parking and service areas while shaping inspiring bermed landscape spaces focused on reflecting pools positioned in the south sun. Herning’s prominent relationship with textiles and art formed the inspiration for the design concept. Steven Holl states: ‘Part of the current art collection is housed in an old shirt factory in Herning. This 1960s building was designed in the form of a shirt collar and is across the street from the site. It was the interaction between the factory owner and Arte Povera artists such as Piero Manzoni that enabled such a special collection of art to exist in Herning.” A fabric theme is carried throughout the project from the shape of the building which resembles a collection of shirtsleeves viewed from above, through the wall finishes. Fabric tarps were inserted into the formwork to yield a fabric texture to the buildings exterior walls of white concrete.

Source: stevenholl

milimetdesign –  Where the convergence of unique creatives