henning larsen architects: the wave in vejle


the wave in vejle by henning larsen architects
all images courtesy henning larsen architects

danish henning larsen architects has received the LEAF award – residential building of the year 2010
in the sub-category ‘multiple occupancy’ for their project ‘the wave in vejle’.

‘the wave in vejle’ is a new sculptural housing landmark of vejle, denmark. with an ideal location
overlooking the promenade and the bay the characteristic building both respects and challenges
the potential of the area.

during the day the white waves are reflected in the sea and at night the characteristic profile looks
like illuminated multi-coloured mountains. the building has 140 attractive apartments many with two
storey house plans, all with views.

the wave is inspired by the characteristics of the area: the fjord, the bridge, the town and the hills.
the clear and easily recognisable signature of the building connects the residential area with the sea,
the landscape and the town.

the LEAF awards are presented by the association of european architects, leading european architects
forum, which has recognised innovative architectural projects with awards since 2002.


interior


aerial view


initial sketches


initial sketches

project info:

location: vejle, denmark
client: municpality of vejle
year of construction: 2006 – 2009
type of assignment: first prize in invited competition

  • Source: henning larsen architects/ www.designboom.com
  • milimetdesign – Where the convergence of unique creatives