Deichman Library Competition Norway : Architecture

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_10.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_9.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_4.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_1.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_2.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_5.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_6.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_7.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_8.jpg

design © a-lab architects

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/norway/deichman_library_alab210610_3.jpg

design © a-lab architects

Deichman Library, Oslo

Entry by a-lab architects

The library occupies the site entirely from east to west, creating a continuous, indoor public space next to the large urban outdoor space on the opera roof. In order to maximize the openness of the Library as an urban public space, a continuation of the street, the project is designed as an inverted traditional library hall. The books of the new Deichman Main Library have swapped places with the introverted large open reading rooms surrounded by books of the traditional library. This circle of open space  varies related to the surrounding context.

Together with the technical and special facilities, the books form, a spinal “hard-drive” within the library space. The line of books forms multiple passages on the ground floor and becomes the filter between the “active zone” and the “quieter” zone of the library. These zones form the “flexifield” in the library providing for the different activities and flexible usage to be transparent and open to the streets on all sides. The library can accommodate different types of events and the library space can be structured in accordance with users’ activities of the library.
Offices and housing are situated on top of the library in the shape of a continuous band. The undulating band responds to the surrounding conditions of the built urban fabric as well as sun and daylight conditions. The band
is inherently dynamic both structurally and with regard to the administering of natural light to the library spaces
below.
Deichman Library Competition Oslo – Building Information Location: Oslo, Norway

Function: Library1/3, and additional program 2/3(not specified in brief)
Total floor area: ca 52 000 m2 ( Library 25 000 m2, Offica and Housing 27 000m2)
Stories: 17
Structure: Wood and concrete
Finish: Glass
Design participation: Adnan Harambasic, Odd Klev, Geir Haaversen, Katrine Holm,Sa Lima, Andreas Tingulstad, Anette Apold, Jarand Midtgaard, Tonje Løvdahl, Caroline Weill
Client: Hav Eiendom AS
Model: Made By Mistake
Rendering: Luxigon
Structural engineer: Arup
Deichman Library Competition Oslo image / information from Atelier Oslo Architects

  • Source:e-architect.co.uk
  • milimetdesign – Where the convergence of unique creatives