Central facilities, Martinsried Campus

Architectural photographer Roland Halbe has sent us his photos of a university building in Martinsried, near Munich, by German studio Auer+Weber+Architekten.

Top and above images copyright Roland Halbe

Called Central facilities, Martinsried Campus, the project comprises a canteen and child-care centre.

Above image copyright Roland Halbe

The building is covered in trellis-like wooden cladding.

Here’s some text from the architects:

Central facilities, Martinsried Campus, Munich

Within the north-south oriented building layout of the future campus grounds at Martinsried, the new building housing central facilities, cafeteria and child care centres has a status of its own.

Above image copyright Roland Halbe

The building, with a quadratic base form, presents itself as less of a free-standing structure than as an integral element of the open space concept.

Click for larger image

Like a gazebo, the low building, with a trellis-like timber external façade, blends into the landscaped garden.

Click for larger image

Project data

Address Großhadener Straße 6, 81375 Planegg-Martinsried
Client: Freistaat Bayern v.d. Bayerisches Staatsministerium der Wissenschaft v.d. Universitätsbauamt Munich
Architects: Auer+Weber+Architekten, Munich
Philipp Auer (Associate)
Outdoor facilities: Luska, Karrer+Partner, Dachau

Click for larger image

Engineering

  • structural Mayr-Ludescher, Munich
  • mechanical IB Dickert, Sinzing
  • electrical IB Konscheinz & Partner, Pocking
  • building physics AC CON GmbH, Greifenberg
  • kitchen Staatl. HBA, Munich

Click for larger image

Award of contract 2005
Completion of work 2008

Click for larger image

Gros square area 4.240 m2
Gros cubic volume 18.550m3
Main floor space 2.060m2

Total building costs € 8,0 Mio.

Click for larger image

Posted by Rose Etherington

  • Source: dezeen
  • milimetdesign – Where the convergence of unique creations