California Residence in San Diego design by Zaha Hadid Architects










Architects: Zaha Hadid Architects
Project: California Residence
Location: San Diego, USA
Design Area: 1200m2
Floor Area: 11000ft²
Site Area: 20000ft²
Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
Project Director: Ken Bostock
Project Architect: Claudia Wulf, Elke Presser
Local Architect: Public, Architecture + Planning
Structural: Nabih Youssef Associates
Lighting: Office for Visual Interaction, Inc. OVI
Facade: Front Inc.
Sustainable Design: KEMA Services Inc.
Electrical Design: Nutter
Civil Engineering: Florez Engineering Inc.
Contractor: Wardell Builders

The brief called for a single family house located at the top of a residential area overlooking the Pacific Ocean.

Our design concept merges straight and curved surfaces at the perimeter of the building into a softer dynamic which then open dramatically to reveal the Ocean beyond. Two abstract elements are superimposed and transected by a dynamic roof gesture, where private and family spaces are clustered, emphasising the Ocean view.

The surrounding landscape design follows the language of the building, demarcating the entrance and leading visitors in one, continuous movement from the outside to the interior.

Following a parallel axis from the distant shoreline, the main areas of the house are distributed linearly along a porous gallery. Vertical ramps and connections spill into this linear space, opening multiple interior readings.

The open loft interior captures traditional notions of family life, injected with a new dynamism that reflects the particularity of the site and its light material structure.

An internal intersection of circulation loops interweave and coalesce the geometries of the house, both spatially and visually, into a single entity. The design’s principle of circulation is also indicated by the roof with spatial openings following movement paths within.

Elements of the roof follow a downward trajectory to become the primary division between private and shared zones. At two other intervals, openings within the roof create introverted spaces at the heart of the building: a small, exclusive courtyard for privileged residents and a much larger, communal court used by other visitors.

Visual connections to the Ocean or to the exterior are always provided from any part of the house. At the same time, divergent design characteristics create privacy and uniquely juxtaposed views of indoor and outdoor space.

Source: Zaha Hadid Architects
milimetdesign – Where the convergence of unique creatives

header_logo%2520copy%2520copy.jpg (805×90)