Black & White House in Yarmouk, Kuwait designed by AGi Architects

milimetdesign updated from www.desmena.com

A labyrinth of light outer spaces united by a dark band of natural stone

agi_black_and_white_06

All images, plans and information courtesy of AGi Architects; © by AGi Architects; Images by Nelson Garrido
Volumetric spaces and dramatic light wells provide new spatial and visual experiences on every visit

These six houses on three adjacent plots should be noticed for their bold black and white facade with far from being a decorative element reveals the very nature of this project. Not a solid block but a labyrinth of outer spaces communicated with the dark stone cladding ribbon flowing from one to the other in 3 directions and provide natural light and cross ventilation in the houses at different levels.

Located on a main highway in Kuwait, the houses differentiate themselves from their surroundings by their stark façade design. With two contrasting colours, the façade is designed to define the individual houses, while achieving unity amongst all six. White stucco material is used as the base for all the houses, while dark grey bands of stone turn corners, go indoors, and climb up and down, creating flow and continuity throughout the project.

agi_black_and_white_04

Image by Nelson Garrido

Each of the three adjacent plots divides to accommodate two houses: the front, facing the inner neighbourhood street and the back, facing the 5th Ring Road highway. Services shafts and exterior light wells separate the 2 houses on each plot. The front villas are introverted courtyard houses. Large windows of the main spaces overlook this courtyard that create dramatic light and shadow contrasts, while smaller strip windows face the street.

agi_black_and_white_05Image by Nelson Garrido

Various outdoor spaces are located at different levels to provide ample light into the adjacent spaces, in addition to creating outdoor terraces and a pool area on the first floor.

agi_black_and_white_03

Image by Nelson Garrido

Use of Space

The back villas overlook a garden facing the highway. Volumetric spaces and dramatic light wells drive the visitors into the main entrance of the house, and lead them onto the garden, which not only extends the space to the landscape through large windows, but also acts as a buffer between the houses and the busy road. The landscape separates the houses from each other through different levels that ultimately create privacy and independence from each other. Natural light and ventilation are an important aspect of the design. Each house has a certain level of complexity in terms of spatial organization and relationship between indoor and outdoor. With every visit to the houses, one discovers new spatial and visual experiences. Different levels and careful program layout were studied to achieve maximum privacy from each other.

agi_black_and_white_10

Image by Nelson Garrido

Sustainability, Innovation and Security

The front villas are introverted courtyard houses. Large windows of the main spaces overlook the courtyards allowing natural ventilation from a shaded outdoor space with private pool, while smaller strip windows face the street exposed to the sun. Narrow courtyards, soil-greenery on different levels, and pools are the keys for an environmental friendly approach on this project. These issues, ensure thermal collecting differences between spaces, and give a non monolithic response to sun exposure, humidity and ventilation.

agi_black_and_white_13

Image by Nelson Garrido

agi_black_and_white_15

Image by Nelson Garrido

agi_black_and_white_01

Image by Nelson Garrido

agi_black_and_white_02

Image by Nelson Garrido

agi_black_and_white_16

Image by Nelson Garrido

agi_black_and_white_17

Image by Nelson Garrido

agi_black_and_white_19

Image by Nelson Garrido

agi_black_and_white_20

study model

agi_black_and_white_21

massing

agi_black_and_white_22

Interlocking of buildings and connecting spaces

agi_black_and_white_23

Spatial unity of inside and outside

agi_black_and_white_30

Master Plan

agi_black_and_white_31

Ground Floor Plan

agi_black_and_white_32

First Floor Plan

agi_black_and_white_33

Second Floor Plan

agi_black_and_white_34

Section

Project Name: Black & White House

Type: Residential / 3,415 sqm
Location: Yarmouk, Kuwait
Date: 2006 -2009
Client: Confidential
Architect: AGi Architects
Photos:  Nelson Garrido
Design Team

Dr. Nasser B. Abulhasan
Joaquin Perez-Goicochea
Georg Thesing
Sharifa Alshalfan
Robert A. Varghese