Bestseller Logistics Centre North design by C.F. Møller Architects

header_logo%2520copy%2520copy.jpg (805×90)


































Architects: C.F. Møller Architects
Location: 6100 Haderslev, Denmark
Year: 2012
Area: 48,000 sqm
Collaborators: TGW & Chrisplant
Contractor: Züblin
Engineer: Rambøll
Client: Bestseller
Photographs: Adam Mork

The new logistics centre, located on the E45 motorway at Haderslev, supplies all of the clothing company Bestseller’s boutiques, right across Europe.

The centre has been planned to occupy three parallel bands surrounding a main avenue. One of these bands contains the main entrance, office and staff facilities, together with an area with loading ramps for trucks, while the second contains an automated sorting facility, and the third fully-automated mini-load stores. The planned layout provides the most flexible arrangement, and allows for a possible future expansion of the logistics centre to triple size, i.e. 150.000 m2.

The idea was to create an industrial building that would go beyond the typical standardised solutions for logistic facilities, and create a building with a strong identity that would add an experiential quality to its surroundings. The tall mini-load stores therefore take the form of solid, sculptural structures, clad with wooden slats and equipped with transparent sides which allow motorists on the motorway to see the cranes at work.

There has been a strong focus on sustainability in the planning, using the British environmental standard BREEAM Industrial, including recycled materials in the construction process, large-scale green roofs, low-energy machine equipment and the use of renewable energy such as solar and biodiesel for heating. As a first for this type of building, it is rated Energy class 1 according to Danish codes.

Throughout the building, emphasis has been placed on creating pleasant and safe workplaces, allowing daylight to enter, and on creating an intimacy with the landscape and the views, including the surrounding site covering approximately 500,000 m2 in all which has been designed to form a natural area with oak woods, wetlands and meadows with grazing cows as a fertile environment for a rich flora and fauna.


Source: C.F. Møller Architects/ Adam Mork
m i l i m e t d e s i g n – W h e r e   t h e   c o n v e r g e n c e   o f   u n i q u e   c r e a t i v e s

header_logo%2520copy%2520copy.jpg (805×90)