Bao’an Stadium design by gmp

milimetdesign updated from www.gmp-architekten.de

3f8c7c594f.jpg (1105×622)


2ca02f3036.jpg (1105×622)


bc0f8ce53e.jpg (1105×622)


1decb5345f.jpg (1105×622)


805a996cdb.jpg (963×622)


c2be25bfd0%2520copy.jpg (1152×518)

c37d8a923a.jpg (1105×621)


eb4effdad4.jpg (1105×622)


e8e2aca206.jpg (1105×622)


fb4e0a1a0d.jpg (1105×622)


Once again, in 2011, one of the largest sports events in the world will be held in China. For several weeks, the summer Universiade in Shenzhen, north of Hong Kong in the Pearl River Delta on the Chinese mainland, will focus world attention on the up-and-coming city. The stadium (actually in the Bao’an district) is designed as an athletics stadium holding 40,000 spectators. However, during the 2011 Universiade, it is being used for football matches.

The extensive bamboo forests of southern China were the inspiration for the design. The bamboo look serves two purposes. It reflects the character of the region, and thus creates identity. And it serves as a structural concept for both the load-bearing frame of the stadium stands and the supports for the wide-span roof structure. The outermost part of the stadium unites façade, structure and overarching architectural theme in a single feature. The natural look of the bamboo forest, together with the interplay of light and shadow between the trunks, is interpreted structurally through rows of slender steel supports, as outsize, abstract versions of the bamboo shape.

The stadium is being built in the immediate

vicinity of a sports arena and swimming bath, which have already established an east-west axis. The stadium and the attached warming-up place fall in with this existing urban axis. The choice of a pure circle for the geometry of the stadium was a decision not to introduce any other geographical orientation into the urban-planning situation, and to emphasize the central character of the sports venue. Appropriately for the uses of the building, the stadium stands on a grassed plinth, which incorporates on the inside the lower tiers of seating and internal functional areas.

The geometry of the spectator seats involves a modulation from the oval of the athletics track into a perfect circle. The undulating upper tier of the stands is the result of this modulation, creating a large number of seats on the long sides of the pitch and fewer seats on the short sides. The curved line of the upper edge of the stands is repeated by the overall shape of the stadium.

Visitors to a sports event access the stadium via broad flights of steps that lead up to the podium on four sides. The flat podium allows free circulation around the whole stadium and easy access to the seats from any side. Visitors pass through the forest of steel supports into the first

Competition 2007 – 1st prize
Design
Meinhard von Gerkan with Stephan Schütz and David Schenke
Project leaders David Schenke, Li Ran 
Staff (design)
Jennifer Heckenlaible, Daniela Franz, Zhang Xi, Yin Chao Jie, Zhou Bin, Anna Bulanda-Jansen, Cai Qing, Xu Ji
Staff (execution)
Matthias Grünewald, Cai Yu, Wang Le, Wang Li, Zhang Xi, Lucas Gallardo, Zhang Xiao Guang, Sebastian Linack, Li Zheng, Pan Xin, Martin Schulte-Frohlinde
Chinese partner practice
SCUT South China University of Technology
Structural engineering
schlaich bergermann und partner – Sven Plieninger  with Wei Chen
Lighting Design
Schlotfeld Licht, Berlin
Client
The Sports Bureau of Bao’an District 
Construction period
2009–2011
Gross floor area
88,500 m²
Tiers
2
Seats
40,050 
VIP boxes
20 
Business seats
360
Places for wheelchair users
70
Places for press
216
Underground parking places for cars
750
Length of the stadium
245,80 m
Width of the stadium
245,80 m

Height of the stadium 39,65 m

Photographers:

Christian Gahl

www.christiangahl.com

  • Source: www.gmp-architekten.de
  • milimetdesign – Where the convergence of unique creatives