ADEPT: dalarna library


‘dalarna media arena’ by ADEPT

danish ADEPT together with a group of leading architects have won the competition for
the dalarna library in sweden. collaborators include japanese sou fujimoto architects,
german topotek1, danish ramboll a/s and bosch & fjord.

the project ‘dalarna media arena’ consists of a 3000m2 library and an adjoining plaza,
which is a part of dalarna university campus.


the library

the library is organized as a ‘spiral of knowledge’. the sloping terrain continues in a ramp through
the building. wrapping itself the ramp creates a spiral-shaped space – the heart of the building
for information seeking and easy orientation. this organization of program creates various
learning environments where students can take part in the vibrant life of the library as well
as retreat into various study niches. the different sound levels and activities create a diverse
and eventful library.


the spiral of knowledge


the spiral of knowledge

the library has its own spatial character in which library and multimedia functions unite
and create synergy with the existing university. wooden facades integrate the building in
the surroundings, reflecting the local tradition of using wood as construction material.

dalarna media plaza is created in addition to the library – together they form a new landmark
for högskolan dalarna. through a simple reorganization the car park becomes a new surface with
‘islands’ of activities. the programming of the plaza is flexible and will be developed in the user
process. the plaza, which is a mix of recreational functions and furniture, serves as arrival area
and hang-out space for users of högskolan, the library and visitors in the area. the project will
help to attract people in the neighborhood. in addition the project aims to strengthen the collaboration
between regional and international educational and research institutions. facilities will include activities
a café area, exhibition space and lectures theatres.


eye level of each platform


the arrangement of different levels


the ventilation of the building


floor plan


floor plan


model of ‘dalarna media arena’


model of ‘dalarna media arena’

  • Source: www.designboom.com
  • milimetdesign – Where the convergence of unique creatives